Francesco Marzola

En visjonær vinsjef.

Født og oppvokst på Sicilia, fikk Francesco tidlig interessen for gode smaker. Han startet reisen som servitør hjemme på familierestauranten, før det var kjærligheten som førte ham til Norge i 2011. Her tok han sommelierutdannelse, og har siden den gang etablert seg med et solid renommé i bransjen. Som sommelier og vinsjef på Ambassaden begynte jobben hans lenge før det første glasset ble servert på huset; allerede halvannet år før åpning startet arbeidet med å bygge opp den dype og sympatiske vinkjelleren.

Jeg ønsker å demokratisere vin, slik at alle skal kunne få muligheten til å smake deilig vin.

Ambassadens historie var noe av det som tiltrakk Francesco. Han beskriver følelsen av å gå inn i bygningen som å bli starstruck av hvor vakkert det er her. Derfor likte han tanken om å være med på å bygge opp noe fra null, i de ikoniske rammene bygget danner. Francesco har tidligere vunnet det meste som er å vinne av priser og titler; han er kåret til både Norges og Nordens beste sommelier, og er rangert som nummer 16 på verdensbasis. Her på Ambassaden ser han store muligheter for å bruke erfaringen sin til å skape noe helt unikt. «Det handler om totalopplevelsen. Jeg har lyst til å være med å invitere på en reise gjennom vin og smaker. Du vet den vinen og det øyeblikket du vil huske resten av livet? Den opplevelsen skal du kunne få, uavhengig av kunnskapsnivå og budsjett.»

Francesco forteller at det nå er over 26.000 flasker fordelt på rundt 2800 ulike viner i vinkjelleren. Før åpningen av Ambassaden har han jobbet med å utvikle vintilbudet for event og de ulike restaurantene. «Målet mitt er at alle skal kunne finne en interessant vin. Jeg ønsker å demokratisere vin, slik at alle skal kunne få muligheten til å smake deilig vin. I Brasseriet er det for eksempel 300 forskjellige viner på glass, i alle prisklasser. Her får en vinentusiast muligheten til å smake på en vin de ikke ville hatt råd til å kjøpe en hel flaske av. Denne bredden er ganske uvanlig.»

Francesco er veldig åpen for å dele av sin vinkunnskap, og oppfordrer gjestene på Ambassaden til å ikke nøle med å spørre om hva enn de måtte lure på: «Vi er jo her for dere!»

Eksterne lenker