Ambassadens historie

Den amerikanske ambassades bygning skal være et hus i «kjole og hvitt», den skal være kledd slik man vil opptre om man skal representere sitt land korrekt, skrev arkitekten Eero Saarinen i 1959.

Bygget som skulle huse den amerikanske ambassaden i Oslo ble tegnet av den verdenskjente finsk-amerikanske arkitekten Eero Saarinen (1910–1961). Med sin neofuturistiske stil var Saarinen en stjerne innenfor modernistisk arkitektur, og magasinet Time beskrev ham som intet mindre enn «mannen som gjorde modernismen sexy». Saarinen var kjent for en bred spennvidde i sitt uttrykk, men resultatet var alltid sterkt knyttet til både sted og byggeoppgave. Ambassaden som ble innviet i 1959, skulle bli et av kun tre verk i Europa signert Saarinen, og ifølge ham selv et av hans mesterverk. På verdensbasis etterlot Saarinen seg flere ikoniske bygg, og han designet møbelklassikere som tulipanstolen, blant annet kjent fra den originale Star Trek-serien.

Saarinen klarte å utnytte den trekantede tomten maksimalt ved å tegne et triangulært bygg som fyller hele kvartalet mellom Henrik Ibsens gate, Hanstens gate og Løkkeveien. Hovedinngangen er vendt mot Slottsparkens grønne områder, og den ikoniske fasaden i slipt betong tilsatt labradorstein, består av 577 høye, inntrukne vinduer som er tydelig definert av en kraftig innramming.

Ambassadebygget har stått som et monument i norsk etterkrigstid, både på grunn av sin arkitektoniske verdi, men også kulturhistorisk, som et tegn på vennskap og samarbeid mellom nasjoner.

I sine tidlige år var den amerikanske ambassaden en formidler av amerikansk kultur og næringsliv til det norske folk. Bygget var åpent og tilgjengelig for alle, med blant annet et offentlig bibliotek der flere tusen osloborgere hadde lånekort, en egen musikkseksjon der man kunne lære om jazzhistorien, og et yrende liv der amerikanerne feiret Halloween, arrangerte dans, og mye mer.

I takt med den økte terrortrusselen mistet bygget mye av sin opprinnelige funksjon og ble stadig mer lukket og beskyttet. I nyere tid har ambassadebygget minnet mer om en festning, gjemt bak høye sikkerhetsgjerder med betydelig vakthold rundt.

Da den amerikanske ambassaden flyttet ut av Oslo sentrum, begynte arbeidet med å bringe det fredede bygget tilbake til sin fulle prakt, og igjen la det fylles med liv. I 2023 kan vi endelig ønske velkommen tilbake til Ambassaden – en unik møteplass med opplevelser i verdensklasse.

Eksterne lenker

Fredningen av den tidligere amerikanske ambassade (Riksantikvaren)
Karl Teigens fotografier (Nasjonalmuseet)
Eero Saarinen (SNL)